ABD merkezli düşünce kuruluşu Freedom House, "2013 İnternet Özgürlüğü" raporunu açıkladı.
Toplam 60 ülkede 1 Mayıs 2012-30 Nisan 2013 tarihleri arasındaki gelişmeler ışığında hazırlanan raporda, Türkiye'ye "kısmen özgür" ülkeler sınıfında yer verildi.
Sıralamada 38'inci sırada yer alan Türkiye; Filipinler, Gürcistan, Kenya, Ukrayna, Ermenistan, Nijerya, Brezilya, Angola, Uganda, Kırgizistan, Endonezya, Tunus, Malavi, Fas, Malezya, Lübnan, Libya, Ürdün, Kamboçya, Hindistan, Ruanda ve Bangladeş gibi ülkelerin gerisinde kaldı.
TÜRKİYE 2012'YE GÖRE GERİLEDİ
Sıfırın en iyi not kabul edildiği hesaplamada Türkiye; "erişim engeli" bakımından 0-25 aralığında 12, "içerik konusundaki kısıtlamalar" bakımından 0-35 aralığında 18, "kullanıcı haklarının ihlali" bakımından 0-40 aralığında 19, genel değerlendirmede ise 100 üzerinden 49 puan aldı. Geçen yılki rapora göre "kayda değer" bir gerileme gösterdiği belirtilen Türkiye'nin 2012'deki genel puanı 46'ydı.
Raporda, 2012 verilerine göre nüfusunun yüzde 45'inin internet kullandığı belirtilen Türkiye'de, araştırmanın kapsadığı süre zarfında binlerce sitenin daha Türk makamlarınca kapatıldığı ve bu sayının 30 bine ulaştığı ifade edildi.
FAZIL SAY'A ATIF
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) bir Türk internet kullanıcısının lehinde karar vererek, Türkiye'yi Google'ın sitelerine erişimi engellediği için mahkum ettiğinin hatırlatıldığı raporda, attığı tweet'lerden ötürü Fazıl Say'a verilen tecilli hapis cezasına da atıfta bulunuldu.
Rapora göre en özgür iki ülke sırasıyla İzlanda ve Estonya olurken, tablonun dibinde yineİran yer aldı.
0 yorum:
Yorumlarınızla Bizi Şereflendirin